Saturday, September 25, 2010

Kenapa kita diuji?

Mari kita bincangkan tentang mengapa Allah s.w.t suka menguji kita. Bahkan seluruh kehidupan kita atas dunia ini adalah ujian. Ahli keluarga adalah ujian bagi kita. Pasangan kita juga ujian buat kita. Pekerjaan, rakan sekerja, majikan malah pendapatan bulanan juga merupakan ujian buat kita. Apa yang Zat Pencipta mahu daripada ujian tersebut:
1. Dia mahu kita mengecap indahnya nikmat KESABARAN. Bukan semua orang mampu bersabar. Hanya orang terpilih sahaja yang boleh bersabar menghadapi segala yang berlaku dalam hidupnya. Sabar ketika susah, malah sabar ketika mendapat nikmat yang banyak.
2. Sebenarnya Allah s.w.t sentiasa dekat dengan hamba-hamba-Nya dalam apa-apa jua keadaan sekalipun.
3. Allah s.w.t mahu hamba-Nya pertama sekali mencari Tuhannya pabila ditimpa musibah seperti firman-Nya dalam hadis qudsi:
 Allah berfirman kepada malaikat-Nya: Pergilah kepada hamba-Ku lalu timpakanlah bermacam-macam ujian kepadanya kerana Aku mahu mendengar suaranya. (HR Tabrani dari Abu Umamah r.a.)
 4. Allah s.w.t meyakinkan bahawa kuasa doa itu sangat luar biasa, apatah lagi bagi orang yang teraniaya. Doanya tidak dihijab. Berdoalah untuk setiap keperluan dan bantuan kerana Dia sudah berfirman:
Maksudnya: Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada-Ku. Maka hendaklah mereka menyahut seruan-Ku (dengan mematuhi perintah-Ku), dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku supaya mereka menjadi baik serta betul. (Surah Al-Baqarah:186)
 5. Tujuan utama setiap ujian adalah untuk menguji amalan dan keimanan seseorang. Firman-Nya dalam Surah al-Mulk ayat 2:
 Maksudnya: Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) – untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Dia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat).
 6. Dapat mengetahui pergantungan manusia. Sebab selalunya, pabila senang, sedikit sahaja ingatan dan pergantungan manusia kepada Tuhannya. Namun adakala, ketika susah juga manusia tidak mahu bergantung pada Tuhannya.
7. Manusia tak habis-habis meminta-minta daripada tuhannya. Nikmat yang sudah cukup minta ditambahkan lagi, sedangkan dia tahu, nikmat yang terlalu banyak akan menyusahkannya ketika hisab di padang Mahsyar nanti.
8. Orang yang banyak diuji atas dunia merupakan orang yang beruntung pada hari mahsyar, apatah lagi jika dia bersabar menghadapi ujian tersebut. Orang yang sabar menghadapi ujian Tuhan akan berasa pendek masa yang dilalui di padang mahsyar nanti (Kata Imam Al-Ghazali dalam Kasyfu Ulumil Akhirah). Jadi, janganlah mengeluh jika selalu sangat bertemu dengan kesukaran dalam hidup. Kesan daripada ujian tersebut, kita beruntung di akhirat. Ketika orang lain sedang berpanas, kita sudah selesai dihisab.
9. Setiap ujian perlu dihadapi secara berbeza. Sebab itulah orang yang sentiasa diuji akan menjadi matang dengan cepat. Cara bertindak lebih baik daripada orang yang hidup senang-lenang. Cara berkomunikasi juga lebih bagus. Semua itu adalah kesan baik daripada mehnah yang pernah dilaluinya. Dalam setiap ujian, biasalah, sesuatu terpaksa dikorbankan. Tetapi, di sebalik pegorbanan itu, akan menjelma kebaikan yang tak ternilai.
10. Manusia yang berjaya dalam ujiannya merupakan manusia yang paling tenang. Ingat ya, ketenangan amat sukar dicapai. Perlu berusaha keras untuk mendapatkannya. Tetapi, ujian Tuhan merupakan fast track untuk mencapai ketenangan jiwa.
Bukankah semua ini fakta biasa sahaja? Yang sudah anda ketahui, yang pernah anda lalui, yang pernah anda pelajari?
Allah menimpakan ujian ke atas kita, kerana Dia tahu kita mampu menghadapinya...

*** Teringat pula kata ustaz BTQku, "Patience is the mother of virtue" ***

quoted from : tintanasuha.wordpress.com
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 spam(s)

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© Arimi KimiWarrior
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top