Friday, March 4, 2011

Zaman dah maju, dunia pun dah berubah

Zaman kanak-kanak 90 an VS zaman kanak-kanak kini



Uishh jauh beza tu. Apa sebenarnya yang mendorong aku menulis pasal ini?

baca lagi...




Oh ye, ada suatu malam, sedang aku dlm perjalanan pulang ke rumah selepas solat Isyak di surau berhampiran rumah. Aku terdengar sekumpulan budak, paling tua pun umur anggapan aku ialah sekitar darjah 3 (9 tahun). Apa yg menakjubkan? Aku terdengar kanak-kanak sekecil itu sudah mempunyai handphone yg dikatakan lebih canggih berbanding handphone aku, diorg play lagu mp3 kuat2. Dalam hati "HAAAAAH ???? BUDAK KECIK LEBIH MENGATASI AKU!!"

Bukan nak cakap jeles ke apa, tak ada. Cumanya, aku rasa macam mereka ni lebih advance dari kita yang dah melangkah ke alam dewasa. Dalam umur sebaya mereka, apa yang kita ada? Even ayah kita sendiri pun tidak memakai handphone kerana Nokia 3210 pun baru diperkenalkan time tuh.

time awal 2000 dulu, siapa pakai handphone ni dah kira sgt bergaya tuh!


Mcm mana lah tu yek, budak kecik pun dah berani pegang henpon mahal2. Aku pun pakai handphone Nokia 3315 je time form 1. Malah ada juga kawan2 ku yang baru pakai handphone selepas SPM. Cepat sangat teknologi ni berkembang. 

Sebab tu lah masalah sosial berleluasa sekarang, lagi2 dikalangan remaja yang masih bersekolah. Budak darjah empat pun dah tengok filem lucah, ada koleksi dalam handphone lagi. Lepas tu? Jadi lah benda2 tuuut... buang anak, seks luar nikah, huuuh........pastu upload la kt youtube. Tak percaya? pergi la search kat youtube, tulis perkataan "Melayu" dah cukup dan tgk la apa suggestionnya. Ni lah sumbangan teknologi yang canggih!

Dulu time kami masih muda (zaman kanak2 kami), kami cuma ada konsol yang paling canggih pun ialah GameBoy, tapi tak semua mampu beli even aku sendiri pun. Kitorg main permainan tradisional je. 

aku cukup hebat suka main benda ni, ada yang panggil ceper botol, tudung botol tp aku panggil penutup botol


ni pun favourite, batu seremban! haha..korg tipu kalau korg ckp lelaki tak pernah main!


kad happy family... "One happy family at home...."


hari2 turun padang, main guli, penuh satu balang kt rumah dulu rampas guli orang..hehe


galah panjang


panjat pokok! tinggi plak tuh, siap buat rumah atas pokok!


 Tamiya!!!


 love them! mana leh dpt haaa??? T___T


Budak2 zaman sekarang ada ke main benda2 ni lagi? kalau ada pun, minoriti sahaja. Kanak2 zaman sekarang kebanyakannya memenuhi cybercafe sahaja time petang, berfacebook, game. Kecik2 dah ada account FB! 

Dulu time aku darjah 1, nak guna komputer kat makmal sekolah pun terkial2, tp sgt excited! Time tu Windows 98 baru je released jadi byk application sgt2 lah simple. Tapi nak guna keyboard, pfffttt, kena cari one-by-one huruf, sbb tak biasa. Satu sentence mengambil masa 5 minit rasanya... Budak2 skrg ni ada yang pandai hacking pun ada!!

Windows 98 yang dirindui...


korang mesti ingat semua benda ni kan :


Virtua Cop 2




Virtua Fighter 2


Kalau rancangan TV, korang pun tau benda nih, konfirm! :





korg sume memang menipu kalau tak tgk dragon ball + sailor moon. hahaha...



selalu kena marah sbb tgk time maghrib...hehe


<3<3














Zaman kanak-kanak kita memang best!

p/s: tersedu sedan kalau kwn2 sepermainan time kecik2 dulu baca benda nih...
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

8 spam(s)

  1. weh...tolong la kalau ada org x egt..memang tayah jadik kanak2 malaysia...!!
    adess..rindunya nak maen 1 hepi family..lepas UPSR belawan maen....rindu 10000000000x...
    kimi tx..!!!sob3

    ReplyDelete
  2. Amirah - RINDUUU KANNN T____T

    affuan - tau xpa, inilah kehidupan kami, inilah yang mengajar kami semasa proses tumbesaran!

    ReplyDelete
  3. weyh..aq rndu gler tyme sk0lah dlu..maen hepy family..tutup botol,batu cina..haha

    ReplyDelete
  4. waahhh mengenang mase silam nampak..
    tapi mmg main semua kat atas tu. terbaik!!

    rindu sktam ~.~

    ReplyDelete
  5. hahaha antara katun2 hntu awl kte.. ghost bustr. sedap siot cite 2 (perasaan msa kcik2) xD

    ReplyDelete
  6. nak men digivice....isk3

    ReplyDelete
  7. huhu
    saye suke zaman kana-kanak saya
    enjoy
    rindu sangat nak jadi kanak-kanak

    ReplyDelete

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© Arimi KimiWarrior
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top